Savanyú káposzta másképp!


Kategória:
Életmód, egészség, Táplálkozás

Cikk írója:
Balaton Világa


Savanyú káposzta másképp!

Talán örökre elfelejtheted a túlsúlyt, a rákot, az infarktust, készítsd el magadnak ezt!

Talán örökre elfelejtheted a túlsúlyt, a rákot, az infarktust, készítsd el magadnak ezt!
A savanyú káposzta úgynevezett fermentált étek, ami hihetetlen pozitív hatással bír, amiről kevesen tudnak. Ilyenkor, hideg időben jóval hatékonyabb lehet, mint a bolti vitamin.

Hozzávalók:
5 l-es üveg
2 fehér káposzta
bors
Felhasználható ízesítők:
hagyma
alma
koriandermag
borókabogyó
kapor
babér

A káposztát gyaluljuk le vagy vékony csíkokra vágjuk fel. A torzsáját dobjuk ki! Az üveg aljára hintsünk sót, majd rétegesen töltsük meg: egy réteg káposzta, hagyma, birsalma, babérlevél, koriandermag, majd megint káposzta, só, bors…. Sózzuk alaposan.
Minden réteget jól nyomkodjunk le. Ha a káposzta elfogyott, újra jól nyomkodjuk le az egészet, majd fedjük le egy olyan fedővel. Fontos, hogy teljesen lefedjük a káposztát. A fedőre tegyünk súlyt, és hagyjuk állni. Naponta egyszer-kétszer nyomkodjuk le, amikor eszünkbe jut (különben a felső réteg megpuhulhat, megbarnulhat). Körülbelül öt nap múlva fogyasztható, hűtőben sokáig eláll.

Edzi az immunrendszert
– magas C-vitamin tartalma folytán segíti a kollagén képződést, a sejtek regenerálódását, és nagyon jól erősíti az immunrendszert.
Csökkenti a fájdalmakat
– magas antioxidáns tartalma miatt a savanyú káposzta igen erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Megszabadít a már kialakult gyulladásoktól, fájdalmaktól.Segíti a szívet– magas rosttartalma miatt lepucolja az artériák falát, élénkíti a vérkeringést, és csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást.
Feltölt
– Tele van vassal, így serkenti a vérképzést, serkenti az emésztést, megakadályozza a vérszegénység, a migrén, és a kimerültség kialakulását.

Csontépítő
– ezt a pozitív tulajdonságát kiemelkedő K-vitamin tartalmának köszönhetjük. Serkenti a fehérje termelődést, és megakadályozza a csontritkulást.

Élénkíti az emésztést
– magas rosttartalma folytán az egyik legjobb természetes bélregeneráló. Élénkíti a bélműködést, nyersen fogyasztva leviszi a puffadást, megakadályozza a szorulást, és a plusz súlyt is elintézi. A savanyú káposzta gyorsan szabadít meg a vastagbélben lerakódott toxinoktól, éppen ezért fontos szerepe van a vastagbélrák megelőzésében is.Kutatások bizonyították, hogy magas antioxidáns tartalma miatt legyőzi a rákos betegségek kialakulásában szerepet játszó káros szabad gyököket.